Villa Salmenrannan Kesäkonsertit 2019


VILLA SALMENRANNAN KESÄKONSERTIT 2019

Villa Salmenrannan Kesäkonsertit ovat juhlava piipahdus menneen ajan huvilaelämään. Aina vuodesta 1893, jolloin suuri kulttuurin ystävä lääninkirjuri Vilhelm Rehnbäck rakennutti Villa Salmenrannan, sen suvet ovat olleet tyylikäs ja tunnelmallinen näyttämö tasokkaiden taidenautintojen ja suven suomalaisten makujen kohtaamisille. Villa Salmenranta henkii suomalaisen maalaisaatelin ihmisläheistä ja mutkatonta ylellisyyttä. Siellä viihtyvät kaikki.

Villa Salmenrannan Kesäkonsertit 2019 ovat korkeatasoista kamarimusiikkia ja oopperaa intiimissä huvilamiljöössä Villa Salmenrannassa Oulun Hietasaaressa. Idyllinen Villa Salmenranta leppoisessa herraskaisuudessaan on salonki, jossa taiteet ja tyylit käyvät sujuvaa ja vapaamuotoista vuoropuhelua.

Villa Salmenrannan Kesäkonserteissa serviisi eli tarjoilu kuuluu piletin- eli lipunhintaan.

Konserttien suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat oululainen liedpianisti ja oopperakorrepetiittori Markus Vaara ja oululaissyntyinen pianotaiteilija Maija Väisänen.

Taiteellinen johtaja, oopperapianisti Markus Vaara

Kesällä 2019 Villa Salmerannassa ihaillaan Ranskaa. Pianotaiteilija Maija Väisäsen suunnittelemissa kamarikonserteissa maailmankuulut pariisilaiset impressonistit ihmettelevät suomalaisen kesäyön kuutamoa ja käyvät vuoropuhelua tieteen ja kirjallisuuden edustajien kanssa. Pariisin Koomisen oopperan kestosuosikki Jacques Offenbach soi pianisti Markus Vaaran ja Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen opiskelijoiden konserteissa.

Taiteellinen johtaja, pianotaiteilija Maija Väisänen

Vuonna 2019 Villa Salmenrannan Kesäkonsertit järjestetään kolmatta kertaa. Järjestäjänä on ensimmäistä kertaa Sävelten Siivin ry.

HENKILÖKUNTA ELÄYTYY KARTANON KESÄÄN

Villa Salmenrannan Kesäkonserteissa yleisöä palveleva henkilökunta eläytyy kartanon menneisiin kesiin. Tunnelmaa tuovat erityisesti tirehtöörskä Katrin Ulfbacka ja pihavouti Tahvo Pöllänen. Aikalaiskostyymeihin sonnustautuneina he ottavat konserttivieraat vastaan ja huolehtivat huvilaelämän perinteisestä vieraanvaraisuudesta.

Tirehtöörskä Katrin Ulfbacka kutsuu Villa Salmenrantaan


VILLA SALMENRANNAN KESÄKONSERTTIEN OHJELMA 24.7.- 26.7.


PIANO AVEC ke 24.7. klo 17.30
Mirka Viitala, piano
Emil Holmström, piano
Mozart – Debussy – Ravel

PARIISIN OOPPERASSA ke 24.7. klo 20.00
Sibelius-Akatemian oopperakoulutus
Johanna Takalo, sopraano
Riikka Vuorijärvi, mezzosopraano
Henri Tikkanen, baritoni
Markus Vaara, piano

Kohtauksia Jacques Offenbachin opereteista
Orfeus Manalassa
Kaunis Helena
Elämää Pariisissa

RANSKALAINEN KUU to 25.7.2019 klo 17.30
Mirka Viitala, piano
Pertti Rautiainen, tähtitieteilijä
Bartók: Yön ääniä, Sarjasta Im Freien (Ulkoilmassa)
Satie: Kuusi nocturnoa
Chopin: Nocturno cis-molli op. 9/2
Fujieda: Patterns of plants (Osia)
Debussy: Suite bergamasque

PARIISIN OOPPERASSA to 25.7. klo 20.00
Sibelius-Akatemian oopperakoulutus
Johanna Takalo, sopraano
Riikka Vuorijärvi, mezzosopraano
Henri Tikkanen, baritoni
Markus Vaara, piano

Kohtauksia Jacques Offenbachin opereteista
Orfeus Manalassa
Kaunis Helena
Elämää Pariisissa

PARIISIN OOPPERASSA pe 26.7. klo 17.30
Sibelius-Akatemian oopperakoulutus
Johanna Takalo, sopraano
Riikka Vuorijärvi, mezzosopraano
Henri Tikkanen, baritoni
Markus Vaara, piano

Kohtauksia Jacques Offenbachin opereteista
Orfeus Manalassa
Kaunis Helena
Elämää Pariisissa

SALONKIEN SONAATTEJA pe 26.7. klo 20.00
Maija Väisänen, piano
Markus Vaara, piano
Riina Salminen, sello
Mozart: Pianosonaatti a-molli
Poulenc: Sonaatti sellolle ja pianolle
Poulenc: Sonaatti pianolle nelikätisesti
Mozart: Pianosonaatti C-duuri

Taiteelliset suunnitteljiat
Markus Vaara & Maija Väisänen

Tirehtöörskä Katrin Ulfbacka
Anja Hiltunen

Pihavouti Tahvo Pöllänen
Veeti Kainulainen

Muut eläytyjät
Oulun Interaktiiviset Eläytyjät OiEi ry


TERVETULIAISMALJA: ESTHERIN ERHE

Vieraidensa saapuessa tirehtöörskä Ulfbacka tarjoaa tervetuliaismaljana Estherin erhettä. Tämä mansikoiden ja siideriveden maistuva kesänautinto syntyi kerran vahingossa Villa Salmenrannan naapurissa, eräässä toisessa Hietasaaren huvilassa. Huvilayhdyskunnan suurena herkkusuuna tunnettu Esther Stjernschantz hillosi korkeimman omakätisesti metsämansikoita, jotka oli myös itse suurella vaivalla poiminut. Jäähtymässä olleen hillokattilan hän tuuppasi huvilansa köökin ahtaudessa siiderivesisaaviin. Katkerasta ärtymyksestä toivuttuaan hän suureksi ilokseen havaitsi, että marmeladin saattoikin sekoitella kuplajuoman sekaan ja nauttia makeasti pulppuavana nektarina. Estherin erhe valmistetaan edelleen perinteisellä reseptillä, joka on Hietasaaren valtiosalaisuus.


VÄLIAJALLA HERKUTELLAAN: LAKSRÖÖTI

Väliajalla tirehtöörskä Ulfbacka tarjoaa vierailleen laksröötiä. Sana juontuu ruotsinkielen sanoista lax (lohi) ja tunnbrödsrulle. Nimi viittaa rieskarulliin, joita ruotsalaisesta herraskulttuurista vaikutteensa hakenut oululainen yläluokka nautti kesäjuhlissaan 1800-luvulla. Täytteeksi kelpasi yleensä vain lohi eri muodoissaan. Tirehtöörskä Ulfbackan laksröötit noudattavat perinteistä reseptiä, jossa tilliä ei säästellä.


Villa Salmenranta, Keulapuomintie 11, Hietasaari, Oulu